dimarts, 26 de març del 2013

Ensinistrament versus modificació de conductes



Autora: Núria Segismundo
           Responsable Delegació Takoda Maresme-Selva



Si el teu fill tingués problemes per relacionar-se amb els seus companys, buscaries un professors de matemàtiques per ajudar-lo?
No, veritat??
Doncs això és el que fem amb els nostres gossos moltes vegades: tenen un problema de comportament i busquem un ensinistrador perquè ens ho arregli.
Més d'un pensarà: “Si, és clar! On és el problema?”
El problema està en la diferència entre ensinistrar i modificar una conducta.

Normalment entenem que ensinistrar vol dir ensenyar a fer coses al gos, i és cert, però a mi m'agrada molt la definició que fa Ian Dunbar. Ell sempre explica que ensinistrar vol dir ensenyar-li català al nostre gos (o castellà, o l'idioma que sigui...).
Poca broma!!.... Ensenyar-li català al gos.... això si que és una llengua estrangera i no el que ensenyen a les escoles..., ni tan sols pertany a la seva pròpia espècie!!!
Una cosa així necessàriament ha de ser difícil, tan que els nostres gossos acaben aprenent unes poques paraules (seu, terra, vine, poteta...) i això només desprès de moltes repeticions i paciència per part nostre.
Però només estem ensenyant coses, no estem modificant el seu comportament, perquè si un gos té ansietat per separació (APP) i cada vegada que el deixem sol ens destrossa la casa, per molt que li ensenyem a donar la poteta no li treure'm l'angoixa que sent quan es queda sol.

Què és, doncs, una modificació de conducta?
Quan un gos fa un comportament determinat és perquè està convençut que l'ha de fer, creu fermament que cal fer-ho. Per tan, el que tenim és una creença.
Modificar una conducta no desitjada vol dir que hem d'entrar en el cervell d'aquest gos i aconseguir canviar-li les seves creences. Això no té res a veure amb ensenyar a fer coses, és un procés molt més profund i integral, cal canviar-li al gos la seva percepció del món.

Si un gos té ansietat per separació és perquè creu que el seu propietari l'ha abandonat, no tornarà mai més i s'ha quedat sol en aquest món. Si un gos és agressiu amb altres gossos probablement opina que els altres gossos són un perill del que s'ha de defensar. Si un gos es passa el dia bordant és probable que pensi que hi ha un perill aprop del que cal avisar (i que ningú li està fent cas, per això no para...). I així podríem continuar amb tots els problemes de conducta, sempre trobarem un gos que creu que el que està fent és important o que hi ha una raó poderosa per fer-ho.

El que cal en aquests casos és fer que el gos entengui que està en un error i deixi de creure allò que ocasiona el problema. Això no s'aconsegueix ensenyant una paraula i relacionant-la amb una acció (“seu” vol dir que haig de posar el cul a terra), això s'aconsegueix amb un treball molt ampli que sovint demana canvis importants en la vida del gos i, per tant, en la dels seus propietaris.
Canviar una creença és un canvi interior i profund que no es fa amb un dia, cal temps i paciència; si a sobre l'individu que volem canviar ni tan sols sap que ho ha de fer, doncs encara cal més temps, més paciència i molt, molt d'afecte.

Normalment els ensinistradors tenen nocions de com cal fer aquests canvis i poden lidiar correctament amb els problemes més comuns i menys complicats (els gos tira de la corretja, molesta quan estem menjant a taula, es tira a sobre de la gent per saludar...), però un problema greu de conducta demana l'ajuda d'un professional i és aquí on entra la figura de l'especialista en modificacions de conducta.
Malauradament en el nostre país aquesta figura és poc coneguda i sovint el que fa la gent és anar a buscar l'única figura que coneix, la de l'ensinistrador, normalment això ja és suficient i en poc temps tindrem el problema resolt.
Però si algú té un gos amb un problema realment greu o molt interioritzat a dins seu probablement es toparà amb una pared a partir de la qual serà molt difícil avançar. Aquest propietari haurà de buscar un bon especialista.

L'especialista en modificacions de conducta és aquella persona que, a banda dels coneixements propis d'un ensinistrador, ha adquirit eines i recursos per treballar amb aquestes creences equivocades dels nostres gossos i sap com canviar-les. Té els coneixements per entrar en el cervell d'aquest gos i fer-li entendre que aquella creença que tan el preocupa en realitat no existeix o que, simplement, cal encarar-la d'una altre manera.
Com he dit abans això no és fàcil i cal tenir molt present que el propietari haurà de treballar al costat de l'especialista per poder aconseguir uns bons resultats. Treballarà en les sessions amb el professional i s'emportarà feina i deures a casa per continuar incidint en els canvis que volem fer en la vida del gos.

Qui vulgui canviar una creença del seu gos s'haurà de preparar per un camí llarg que haurà d'afrontar amb molta paciència i molta constància, però els nostre amics peluts bé s'ho valen!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Núria Segismundo
Responsable Delegació Takoda Maresme-Selva